As it is in Heaven

Datum: 18, 19 en 20 november 2022
Genre: Drama
Schrijver: Kay Polak
Regie: Hans Hollander

Met As it is in heaven ligt er een enorme uitdaging voor Tejatergroep Snippers.

Want hoe vertaal je een film naar het toneel? En wat als het ook nog eens om een meesterwerk gaat met een Oscarnominatie voor ‘beste buitenlandse film’? Met regisseur Hans Hollander gaat Snippers deze zomer de uitdaging aan. Een lang gekoesterde droom wordt hiermee werkelijkheid. 

Maak kennis met Daniël, het jongetje uit een klein benauwd dorp, met een uitzonderlijk groot muzikaal talent. In het dorp doet men liever normaal, want dat is al gek genoeg en dat maakt het jongetje met de viool tot het mikpunt van pesterijen. Zijn moeder ziet echter al vroeg zijn talent en ze verruilen het bekrompen dorp voor de grote stad. Na het overlijden van zijn ouders raakt Daniël nog meer gedreven om zijn muzikaliteit te ontwikkelen en wordt hij een van de grootste dirigenten op aarde. 

Na veel successen dwingt een hartaanval hem om het rustig aan te doen. Hij besluit om terug te gaan naar het beklemmende dorp uit zijn kindertijd. Daar kennen ze hem niet als het introverte jongetje met de viool, maar als de beroemde, internationale en zeer succesvolle dirigent Daniël. 

Wanneer hij gevraagd wordt dirigent te worden van het dorpskoor, introduceert hij een merkwaardige zangtechniek, waarbij het niet gaat om de kwaliteit, maar om de ervaring om zo tot de essentie van muziek én het innerlijke te komen. Grijze muizen worden gestimuleerd om kleur te bekennen en langzaamaan beïnvloedt de dirigent de levens van alle koorleden. Meer nog dan over de dirigent, gaat dit stuk over het koor.  

Maar As it is in heaven gaat bovenal over wie wij zijn als mens. De kracht van muziek en harmonie. Over hoe we afrekenen met spoken uit het verleden en boven onszelf uit kunnen stijgen. Terwijl Daniël probeert door middel van stemexpressie iedereen een plek in het koor te laten vinden, maakt dit veel los onder de dorpelingen: jaloezie, liefde, ruzie, (zwarte) humor en een zoektocht naar waar iedereen echt voor staat. 

Regisseur Hans Hollander prikkelt, stimuleert, moedigt aan, lokt uit en tergt, met als resultaat een dynamisch spel met beweging, zang en muziek, waarin niet alleen de personages, maar ook de spelers zelf uit hun comfort zone stappen. Laat je hart openen en ervaar dit unieke drama. As it is in heaven is een verhaal dat verteld móet worden.  

Foto’s van Thymen van Riet